Yaşam

İstanbul Depremi Sanıldığından Çok Daha Büyük Olabilir

Kahramanmaraş’ta geçen hafta 10 ilde 7,7 ve 7,4 büyüklüğünde iki deprem yaşandı. 13 milyondan fazlaVatandaşlarımızı etkileyerek birçok binanın yıkılmasına ve binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden oldu.

Ülkemiz ve tüm dünya birlikte bu yıkıcı depremin yaralarını sarmaya odaklanırken, jeologlar ve deprem bilimciler de vatandaşları bir başka tehlike olan İstanbul depremi konusunda uyarıyor. Ancak İTÜ Maden ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, İstanbul sarsıntısı beklenenden çok daha büyükolabileceğini duyurdu.

1 yerine 4 arıza aynı anda kırılabilir

T24 muhabiri Cansu Çamlıbel’in sorularını yanıtlıyor Yaltırak, Türkiye’nin yeni deprem haritalarının ve olası deprem senaryolarının neredeyse tamamının yanlış olduğunu belirtiyor. Yaltırak, geçtiğimiz Kasım ayında yayınlanan bir makalede Marmara bölgesinin bugüne kadarki en detaylı 3 boyutlu fay haritasını çıkarmıştı. Özellikle uluslararası akademik çevrelerde ilgi gören bu çalışma, yıllardır dile getirilenin aksine İstanbul ve çevresinde 7 ve üzeri potansiyel bir depremdir. 1 değil tam olarak 4 hata olduğunu gösterdi. . Ayrıca eğilerek 20 yıl önce yapılmışbir hesaplamadan daha bu fayların 2019-2026’ya kadar kırılabileceğini.ayrıca vurgular.

Cenk Yaltırak’ın sunduğu harita, Xavier Le Pichon’un haritasından oldukça farklı olarak ülkemizde Prof. Dr. tarafından deprem çalışmalarında kullanılmıştır. Bu nedenle halihazırda kullanılan sarsıntı haritası, deprem yönetmeliği ve alınmaya çalışılan tüm önlemlerin yanlış olduğuve bu yanlışlarla bir yere varılamayacağının altını çiziyor.

Yatırak da 1999 yılında Türkiye Petrolleri Anonim İştirak(TPAO), Marmara’da birden fazla fay olduğu ancak toplanan bilgilerin mühendisler tarafından derlenmesi ve yazının İngilizce yayınlanmaması nedeniyle tespit edildi. bu bilginin gündeme getirilmediğini belirtir . “ Ocak 1999’da sınırlı sismik kesitli çizdiğim fay haritası çoklu fay sistemine sahip. Daha sonra, toplanan sismik veriler ve batimetri haritasına dayanarak, bu makaledeki fay haritasını hiç göz ardı ederler. Kimse göstermek istemiyor.Jeolog, araştırdığı bilgilerin göz ardı edildiğini belirtiyor.

Kahramanmaraş’ta aslında 3 sarsıntı oldu

Cansu Çamlıbel’in Kahramanmaraş sarsıntılarıyla ilgili sorularını yanıtlayan Yaltırak, sabah saatlerinde meydana gelen ilk sarsıntıda aslında 7.4 ve 7.6 büyüklüğündeki iki sarsıntı eş zamanlı. devletler. Aslında 3 sarsıntı olduğunu ve bu ölçümün yer hareketini çok hassas ölçen aletlerle tespit edilebileceğini belirten jeolog, benzer şekilde 1999 depreminin de aslında 3 sarsıntının birleşimi olduğunu belirtiyor.

Cenk Yaltırak, Celal Şengör ve ekibinin tek bir bilgi üzerine 12 farklı harita yayınladığını ancak tüm haritalarda tek bir hatanın olduğunu da belirtiyor. TPAO tarafından yürütülen çalışmanın verileri paylaşılmamaktadır.Verileri kullanmak için kendisinin bile 118 bin dolar ödemek zorunda kaldığını söyleyen Yaltırak, yanlış bilginin devleti de yanlış yola sürüklediğini savunuyor.

T24 ile ilgili yazının tamamına ulaşmak için bu linke tıklayabilirsiniz.

Cenk Yaltırak konuyla ilgili açıklama yaptı.

Açıklamanın birçok kişi tarafından yanlış anlaşılmasının ardından Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ” İstanbul depreminin 2019-2026 yılları arasında olma olasılığı“iddia yeni bir bilgi değil ve bu tahmin 20 yıl önceki bir dergi için yapılmış” basit bir tahminDeğerli olanın depremin geçmişi değil, depreme karşı alınan tedbirler olduğunu belirten Yaltırak, üstlendikleri sorumluluğun çok büyük olduğunu belirtiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu